Opskrift på key lime pie
OPSKRIFT

Key lime pie

Med foråret og sommeren på vej, fristede den friske citrussmag, og vi har derfor kastet os over en sundere udgave af en Key Lime Pie, eller måske nærmere en lime tærte med marengs. Denne tærte er en lækker dessert, der både er glutenfri og fri for raffineret sukker. Ved undladelse af proteinpulveret er den også fri for mælkeprodukter.

Mængde: 1 tærte eller 3 små tærter.

Du kan også vælge at gange mængderne op og lave mange små tærter, så har du til flere dages dessert eller lækre mellemmåltider.


Ingredienser

Bunden:

  • 1 dl. kokosmel
  • 1 dl. hakkede nødder (f.eks. hasselnødder)
  • 10 friske dadler (uden sten)
  • 1 æg
  • 1 stor spsk. kokosolie

Fyld:

  • 2 tsk. honning
  • 2 modne avocadoer
  • 1 scoop proteinpulver (ca. 30g.) i vanilie eller lime smag
  • Saft og skal fra 1 økologisk lime

Marengs:

  • 2 æggehvider
  • 50 g. sukrin
  • (pynt evt. med lidt limeskal)

 


Fremgangsmåde

Blend nødderne i en foodprocessor. Tilsæt de øvrige ingredienser. Kom bagepapir i bunden af din tærteform og bred dejen ud i formen. Dejen har en marcipanagtig konsistens og det kan være lettere at have våde fingre, når dejen bredes ud i formen. Bag tærten ved 160 grader til den er fast (ca. 20 minutter). Lad tærten køle af, inden fyldet kommes i.

Mos avocadoerne og bland det med de proteinpulver, og smag til med honning og lime, til du har en tilpas balance mellem surt og sødt. Hellere lidt syrligt, da tærtebunden og marengsen er ret søde i sig selv. Smør cremen ud på den afkølede tærtebund.

Pisk hviderne stive med sukrinen og kom det oven på cremen. Bag tærten igen til marengsen bliver sprød i en meget varm ovn eller brug en gasbrænder. – Hold godt øje med ovnen, så det ikke brænder på.

Spis tærten med det samme, hvor marengsen er varm og sprød. Kan også holde sig en dag eller to i køleskabet. 

Hvor stammer key lime pie egentlig fra?

Key lime pie er en berømt dessert, der stammer fra det sydlige Florida, specifikt fra Florida Keys-regionen. Dette område er hjemsted for key lime-frugten, som er mindre og mere aromatisk end den almindelige grønne lime. Kagen er kendt for sin unikke kombination af sød og sur smag, med en fyldig, cremet konsistens. Selvom den nøjagtige oprindelse af key lime pie er emne for debat, menes det, at den blev introduceret i begyndelsen af det 20. århundrede af de lokale fiskere. De havde begrænset adgang til friske ingredienser, så en tærte lavet af kondenseret mælk, key lime-juice og æg var en simpel løsning. Over tid blev denne tærte en kulinarisk ikon for Florida Keys. Nutidens versioner inkluderer ofte en marengstop og en kiks- eller nøddebund, men kernen i opskriften – den friske key lime-smag – forbliver uændret og er elsket af mange.

Opsummering

  1. En lækker og forfriskende tærte, der laves med få ihærdigheder i køkkenet og med få ingredienser
  2. Lav én stor eller flere små tærter
  3. Nyd den med historien om oprindelsen i Floria.