Opskrift på proteinbrød
OPSKRIFT

Opskrift:

Proteinbrød

Vi har efterhånden udviklet en mindre fetisch for at finde på proteinrige opskrifter, og gøre diverse hverdagsmad, snacks, og desserter væsentligt sundere. Det skulle gerne være klart for de fleste at almindeligt hvidt brød ikke er har den bedste næringsprofil - hurtige kulhydrater, få fibre, og et meget lavt indhold af vitaminer og mineraler. Men der er få ting bedre end nybagt brød med smeltet smør, så personligt ville jeg være træt af at undvære det. Hvis du har det på samme måde er det her at proteinbrødet kommer ind i billedet. Jeg har stødt på flere variationer af dette brød rundt omkring på nettet, blandt andet lavet på mandelmel, som dessertbrød, mm. Dette er min version af opskriften, der giver et sprødt og luftigt brød, med en lækker krydret smag af safran.

Ingredienser

  • 1,75 dl vand
  • 2,5 dl havregryn (blendet til groft mel)
  • 1,75 dl Whey Neutral Proteinpulver
  • 2,5 dl æggehvide, inkl. 2 æggeblommer
  • 2 tsk havsalt
  • 1 tsk bagepulver (det er vigtigt man bruger bagepulver fremfor gær, pga. det lave gluteni ndhold i havregryn)
  • Krydderier som safran, laurbær, peberkorn, og rosmarin

Næringsindhold for et helt brød:

  • Kalorier: 605
  • Protein: 55 g
  • Kulhydrat: 75 g
  • Fedt: 9,5 g

Der bliver cirka 10 skiver ud af brødet, hvilket svarer til man får 5,5 gr. protein, 7,5 gr. kulhydrat, og 1 gram fedt pr. skive. Det bliver et forholdsvis lille brød, og der kan derfor med fordel bages dobbeltportion.

Velbekomme!

Fremgangsmåde

  1. Giv laurbær, safran, og peberkorn et hurtigt opkog i vandet, og sæt herefter til afkøling. Mens vandet køler af, kan havregrynene passende blendes til groft mel. Er man doven kan man let undlade dette trin og bruge almindeligt vand i dejen. Krydderierne afgiver dog en del smag til vandet, så jeg vil anbefale at man prøver det.
  2. Blendede havregryn, proteinpulver, bagepulver, halvdelen af havsaltet, og lidt hakket rosmarin blandes i en skål. Herefter røres æggene og safranvandet i - sidstnævnte hældes gennem en si, så krydderierne ikke kommer med i dejen. Tag ikke fejl af dejens flydende konsistens, du er på rette vej.
  3. Dejen hældes i en rugbrødsform med bagepapir og drysses med rosmarin og det resterende havsalt. Derefter bages den ved 180 grader i 35 minutter.
  4. Når brødet er færdigbagt tages det op af rugbrødsformen - ellers vil der dannes for meget fugt omkring det. Smager fortræffeligt med fx avokado og hytteost, peanutbutter, eller bare med et smukt lag smør.


Fordelene ved proteinbrød

Proteinbrød har de senere år vundet større popularitet blandt sundhedsbevidste forbrugere og dem, der søger alternative ernæringskilder i deres kost. Der er flere fordele ved at vælge proteinbrød frem for almindeligt brød fra supermarkedet: Som navnet antyder, indeholder proteinbrød en betydelig mængde protein, ofte stammende fra ingredienser som soja, linser, kerner, nødder eller proteinpulver. Proteiner er essentielle for muskelopbygning og -reparation, hvilket gør proteinbrød til et attraktivt valg for dem, der er fysisk aktive eller ønsker at øge deres proteinindtag. Proteiner er kendt for at forårsage en længerevarende mæthedsfølelse i forhold til enkle kulhydrater. Så ved at vælge proteinbrød kan man potentielt føle sig mæt i længere tid, hvilket kan bidrage til mindre kalorieindtag gennem dagen. Mange proteinbrød har et lavere indhold af raffinerede kulhydrater sammenlignet med almindeligt hvidt brød. Dette kan medføre en langsommere stigning i blodsukkerniveauet efter indtagelse, hvilket kan være gavnligt for dem, der ønsker at styre deres blodsukker, som f.eks. diabetikere. Ud over proteiner kan proteinbrød også være rigt på andre næringsstoffer som fibre, sunde fedtstoffer, vitaminer og mineraler, afhængigt af de anvendte ingredienser. Fibre kan fremme en sund fordøjelse, mens sunde fedtstoffer kan støtte hjertesundheden. Højere kvalitet proteinbrød har ofte færre tilsætningsstoffer og konserveringsmidler i forhold til nogle masseproducerede brød i supermarkeder. Dette kan være et plus for dem, der ønsker at minimere indtaget af kunstige ingredienser i deres kost. For dem, der følger en bestemt kost som lavkulhydrat, keto eller paleo, kan proteinbrød tilbyde en brødvariant, der passer til deres specifikke ernæringsbehov.


Sunde madvarer

Vi har et udvalg af forskellige sundere alternativer til mange madvarer. Du kan se vores udvalg og blive inspireret lige her.

Opsummering

  1. Proteinrige opskrifter er blevet populære, da de tilbyder sundere alternativer til almindelige retter. Almindeligt hvidt brød mangler næringsværdi, men proteinbrød kan erstatte dette uden at gå på kompromis med nydelsen af friskt brød. Proteinbrød har mange fordele i forhold til almindeligt brød:
  2. Det indeholder højere mængder protein, som støtter muskelvækst og -reparation.
  3. Proteiner giver en længere mæthedsfølelse, hvilket kan reducere kalorieindtaget.
  4. Proteinbrød har færre raffinerede kulhydrater, hvilket kan stabilisere blodsukkeret.
  5. Det er ofte rigere på fibre, sunde fedtstoffer, vitaminer og mineraler.
  6. Høj kvalitet proteinbrød indeholder færre tilsætningsstoffer end nogle almindelige brød.
  7. Proteinbrød kan også passe til særlige kostbehov som lavkulhydrat, keto eller paleo.